TRU-prosjektet startet høsten 2015 som et intersektorielt samarbeid, mellom spesialisthelsetjenesten ved Salten distriktspsykiatrisk senter (DPS), Bodø kommuneog Nordland fylkeskommune. Prosjektet ble formelt forankret i Rusteamet, daværende i Salten DPS. TRU-prosjektet ble finansiert av Helsedirektoratet, og Fylkesmannen i Nordland forvaltet tilskuddet på vegne av Helsedirektoratet gjennom samhandlingsordningen «Tilbud til barn og unge med sammensatte behov» (Helsedirektoratet 2015). Prosjektet foregikk fra 2015-2018, og nå foreligger prosjektrapporten (se pdf-fil til høyre i skjermbildet).
Gjennom prosjektet ønsket man å hindre drop-out fra behandling. Ungdom med problematisk bruk av rusmidler og spill gjennomførte i liten grad tradisjonell poliklinisk behandling ved Rusteamet.
Ungdommene i TRU-prosjektet var forskjellige, men flere hadde det til felles at de hadde hatt et uvanlig og vanskelig liv med «uregjerlige» problemer. De fleste var unge menn i alderen 15 til 30 år. Nesten alle hadde svekket tilhørighet til familie, skole, arbeid, kultur, nærmiljø og samfunnsliv. Alle hadde en form for spill- eller rusmiddelproblematikk, og de fleste hadde utfordringer knyttet til traumatiske opplevelser, psykisk helse og sosiale problemer.
Samordning mellom helse- og omsorgstjenestene blir aktuelt når man skal skape et helhetlig helsetilbud til både eldre og yngre brukere med komplekse behov. I TRU-prosjektet hadde ungdommene omfattende og langvarige hjelpebehov og løsningene lå i grensesnittet mellom skole, spesialisthelsetjeneste, kommune og NAV. De hadde behov for tjenester på tvers av spesialist- og kommunetjenesten og på tvers av ulike kommunale tjenester og sivilsamfunn. På skolen og på NAV jobbet man skulder ved skulder for at flere ungdommer skulle være på skole eller i jobb på tross av helse- og sosiale problemer. Det aktualiserer interorganisatoriske rutiner og samordnings- og samarbeidsbehov mellom helsetjenestene og arbeids- og velferdsforvaltningen.